Drepturile Donatorului

Filantropia este bazata pe actiuni voluntare destinate binelui comun. Intr-o viata de succes, a darui si a imparti cu altii sunt valori de prim rang.

Pentru a ne asigura ca filantropia merita respectul si increderea acordata de publicul larg, ca donatorii actuali si cei potentiali pot avea incredere deplina in organizatiile nonprofit si in cauzele pe care au fost solicitati sa le sprijine pe aceasta platforma, noi recomandam puternic ca organizatiile sa respecte urmatoarele drepturi ale donatorilor:

  1. De a fi informati in legatura cu misiunea organizatiei, cu modul in care aceasta intentioneaza sa utilizeze donatiile si de a li se aduce la cunostinta capacitatea organizatiei de a folosi donatiile in mod eficient pentru scopurile carora le-au fost destinate.
  2. De a fi informati cu privire la identitatea persoanelor care fac parte din Consiliul de Conducere al organizatiei si de a se astepta ca acest Consiliu sa dea dovada de prudenta in indeplinirea resposabilitatilor de conducere.
  3. Da a avea acces la cel mai recent Raport Financiar al organizatiei.
  4. Da a fi asigurati ca donatiile lor vor fi folosite in scopurile pentru care au fost facute.
  5. De a primi recunoasterea si consideratia potrivita gestului lor.
  6. De a fi asigurati ca informatiile cu privire la donatiile lor sunt tratate cu respect si cu confidentialitate, in conditiile prevazute de lege.
  7. De a se astepta ca toate contactele pe care le initiaza cu reprezentantii organizatiilor de interes pentru ei sa fie tratare cu profesionalism.
  8. De a fi informat daca persoana care contacteaza posibilii donatori este voluntarul organizatiei solicitante, angajat al acesteia sau o alta persoana mandatata in acest scop de catre organizatie.
  9. De a avea posibilitatea sa refuze distribuirea datelor sale personale de catre organizatie catre un tert (persoana fizica sau juridica).
  10. De a adresa orice intrebari in legatura cu organizatia atunci cand face o donatie si de a primi raspunsuri prompte, sincere si deschise.

Sursa: www.afpnet.org